پوکی استخوان چیست و علائم آن در زنان، مردان و سلامندان کدامند ؟
احتمالا نام پوکی استخوان (استئوپروز) را به عنوان یک بیماری شنیده اید. آیا تا به حال برای هیچ یک از نزدیکان یا احیانا خودتان این تشخیص پزشکی مطرح شده است؟ یا وضعیت دیگری که شدت کمتری از استئوپروز دارد و به نام استئوپنی (کاهش تراکم استخوان) از آن نام برده میشود؟
پوکی استخوان با ضعیف کردن استخوان ها، آن ها را در معرض شکستگی ناگهانی قرار میدهند. از طرف دیگر با کاهش استحکام استخوان، در اثر وارد شدن حرکات یا فشارهایی مانند خم شدن، زمین خوردن آهسته و سرفه که در حالت عادی مشکلی ایجاد نمیکنند، شکستگی به وجود می آید.
اگر چنین تجربه ای داشته اید، پزشک چه عواملی را به عنوان عوامل خطر در بروز و پیشرفت پوکی استخوان یا کاهش تراکم استخوان به شما معرفی کرده است؟ چه درمان هایی از سوی پزشک برای بیماری شما توصیه شده است؟ فکر میکنید درمان های دارویی تا چه حد در افزایش تراکم استخوان یا بهبود پوکی استخوان موثر باشند؟ اگر به این موضوعات علاقه مندید تا پایان این مطلب همراه با ما باشید.
پوکی استخوان چگونه بیماری است و چطور بوجود می آید؟
پوکی استخوان یک وضعیت پزشکی است که با ضعیف شدن استخوان ها مشخص میشود و آنها را مستعد شکستگی های غیرمنتظره میکند.
بیماری استئوپروز به معنای کاهش تراکم استخوان یا به تعبیری متخلخل شدن استخوان است. در صورت ابتلا به این بیماری، استخوان های بدن به ویژه در نواحی مانند ستون فقرات، دنده ها، لگن و مچ دست بیشتر در معرض خطر هستند. استخوان بافتی زنده است که همواره در حال جایگزین شدن و تجزیه است. به همین علت بدن همواره یکپارچگی، ساختار و تراکم استخوان ها را حفظ میکند.
از هر 2 زن، 1 نفر و از هر 4 مرد، 1 نفر در طول زندگیشان به پوکی استخوان مبتلا میشوند. در حالی که این مشکل در افراد مسن شایعتر است، اما باید توجه داشت که زمان اصلی برای اقدام جهت پیشگیری از پوکی استخوان بسیار زودتر شروع میشود. در مورد اینکه علت این قضیه چیست در قسمت های بعدی بیشتر توضیح خواهیم داد.
اگرچه استخوانها جامد و سخت به نظر میرسند، اما در واقع با سوراخ های کوچکی (شبیه به ساختار اسفنج) پر شده اند. بافت استخوانی متراکم تر به معنای استخوان های قوی تر و محکم تر است. ساختار استخوان پیوسته در حال تحول و نو شدن است به این معنی که مواد تشکیل دهنده استخوان از یک سو تجزیه میشوند و از سوی دیگر مواد جدید در استخوان ساخته میشود.
در صورتی که میان تجزیه استخوان های قدیمی و تشکیل استخوان های جدید، تعادل نباشد و سرعت تجزیه استخوان بر سرعت تجدید و ساخت دوباره استخوان پیشی گیرد، ما به سمت کاهش تراکم استخوان و نهایتا به سمت پوکی استخوان پیش خواهیم رفت. از طرفی با افزایش سن، روند تجزیه و از دست دادن توده استخوانی بر ساخت مجدد آن پیشی میگیرد و به این جهت با افزایش سن و در واقع به عنوان بخشی از فرآیند پیری توده استخوانی کاهش می یابد.
در حالی که ژنتیک و وراثت بر تراکم استخوان های ما تأثیر میگذارند، موارد زیادی مرتبط با عادات و سبک زندگی در این خصوص دارای اهمیت هستند. به عنوان مثال، رژیم غذایی صحیح و ورزش، در پیشرفت استخوان سازی نقش چشم گیری دارند و موجب تقویت ساخت استخوان میشوند و ما را از دست دادن بیش از حد توده استخوانی مصون میدارند.
استئوپنی (Osteopenia) چیست؟
شاید اصطلاح استئوپنی را هم شنیده باشید. استئوپنی هم یک وضعیت پزشکی است که به کاهش تراکم استخوان ها اشاره دارد و میتواند منجر به افزایش خطر شکستگی استخوان ها شود. اما این عارضه معمولاً به عنوان یک مرحله قبل از استئوپروز شناخته میشود.
در واقع ماهیت هر دو وضعیت استئوپروز و استئوپنی کاهش تراکم استخوان است ولی شدت این پدیده در استئوپنی کمتر است و در این مرحله فرد احتمال کمتری دارد که شکستگی های ناشی از کاهش تراکم استخوان را تجربه کند. اما با پیشرفت مشکل فرد دچار پوکی استخوان یعنی وضعیت شدیدتر بیماری خواهد شد که وی را مستعد شکستگی استخوانها با نیروهای کمتر از حد معمول میکند. در مراحل شدیدتر حتی سرفه شدید ممکن است موجب شکستگی در استخوانهای فرد (مثلا در ستون مهره) شود.
عوامل مؤثر بر پوکی استخوان چیست؟
عوامل ذکر شده در قسمت زیر احتمال ابتلا به بیماری استئوپروز را افزایش میدهند:
- جنسیت
- مصرف الکل و دخانیات
- داشتن رژیم غذایی نامناسب
- داشتن سابقه ابتلا به بیماری استئوپروز در بستگان نزدیک
- مصرف طولانی مدت برخی از داروها مانند کورتون ها
- عدم انجام فعالیت های بدنی و ورزش
- عوامل ارثی و نژادی مانند نژاد آسیایی و داشتن مو و پوست روشن
- داشتن جثه کوچک
علائم پوکی استخوان چیست؟
سرعت پیشرفت این بیماری کند است و اکثر افراد تا مدت ها بعد از مبتلا شدن به بیماری، متوجه آن نخواهند شد. به بیان دیگر بسیاری از افراد تنها پس از ایجاد شکستگی، متوجه این بیماری خواهند شد. به طورکلی علائم بیماری استئوپروز در مردان و زنان به یک شکل خواهد بود که به شرح زیر هستند:
- کاهش قد با گذشت زمان
- خمیده شدن قامت
- کمردرد به علت خوابیدن و یا شکستگی مهره ها روی یکدیگر
- شکستن استخوان ها به سادگی و راحت تر از حالت عادی
علائم پوکی استخوان در زنان چیست؟
از علائم دیگری که در صورت بروز این بیماری در زنان باید مورد توجه قرار گیرد، شکننده شدن ناخن و عقب نشینی لثه است. به بیان دیگر این علائم در مراحل اولیه بیماری و به ویژه در خانم ها بروز پیدا میکند. لازم به ذکر است که زنان بیشتر از مردان دچار پوکی استخوان میشوند.
علائم پوکی استخوان در مردان چیست؟
همانگونه که در قسمت های قبل ذکر شد، علائم بیماری استئوپروز در مردان و زنان تقریباً یکسان است که این علائم را نام بردیم.
علائم پوکی استخوان در سالمندان چیست؟
معمولاً پوکی استخوان در مراحل اولیه خود، هیچ نشانه ای ندارد، اما با پیشرفت این بیماری احتمال بروز نشانه های زیر در سالمندان وجود دارد:
- انحنای ستون فقرات
- کاهش قد به طور معمول تا 15 سانتی متر
- ایجاد حساسیت یا درد استخوانی
- گردن درد یا کمر درد به علت ایجاد شکستگی در استخوان ستون فقرات
- ایجاد حالت خمیده ستون فقرات به نام کیفوز (در برخی از موارد آن را قوز می نامند)
- ایجاد تغییراتی در شکل و وضعیت بدن
به طور کلی احتمال دارد بدون داشتن هیچ علائمی ستون فقرات شما دچار شکستگی شود. از سوی دیگر در افرادی که قد آنها کوتاه است، احتمال افزایش انحنای ستون فقرات وجود دارد. در این حالت متوجه خواهند شد که لباس هایشان به شکل عادی به روی بدنشان نمی نشیند. همچنین اگر کمر دردی بیش از 2 هفته داشتید، ممکن است استخوان ستون فقرات شکسته باشد.
آیا میتوان از پوکی استخوان جلوگیری کرد؟ فاکتورهای خطر برای بروز پوکی استخوان چه هستند؟ کدام فاکتورهای خطر قابل تغییر هستند؟
به طور کلی احتمال ابتلا به پوکی استخوان تحت تأثیر عوامل مختلفی قرار می گیرد، از جمله:
- سن: با افزایش سن، تراکم استخوان به طور طبیعی کاهش می یابد. این امر باعث می شود افراد مسن، به ویژه افراد بالای 50 سال، در برابر پوکی استخوان آسیب پذیرتر شوند.
- جنسیت: زنان نسبت به مردان در معرض خطر بیشتری برای ابتلا به پوکی استخوان هستند، به خصوص پس از یائسگی که کاهش سطح استروژن می تواند منجر به کاهش قابل توجه تراکم استخوان شود.
- سابقه خانوادگی و وراثت: ژنتیک می تواند در خطر پوکی استخوان نقش داشته باشد. اگر سابقه خانوادگی پوکی استخوان یا شکستگی ناشی از پوکی استخوان در نزدیکان (مثلا والدین یا خواهر یا برادر) خود دارید، احتمال ابتلا به این بیماری در شما نیز بیشتر است و لازم است در رعایت اصول مربوط به عادات و سبک زندگی و تغذیه دقت و حساسیت بیشتری به خرج دهید.
- نژاد: گروه های نژادی خاص ممکن است بیشتر در معرض پوکی استخوان باشند. به عنوان مثال، زنان قفقازی و آسیایی به طور کلی در مقایسه با سایر نژادها در معرض خطر بیشتری قرار دارند.
- یائسگی: تغییرات هورمونی که در دوران یائسگی رخ میدهد، به ویژه کاهش سطح استروژن در زنان، به طور قابل توجهی بر تراکم استخوان تأثیر می گذارد. استروژن برای حفظ استحکام استخوان مهم است و کاهش آن منجر به تسریع از دست دادن استخوان می شود.
- رژیم غذایی حاوی مقدار ناکافی از مواد مغذی ضروری برای استخوان سازی به ویژه کلسیم و ویتامین دی: کلسیم برای حفظ استخوان های قوی ضروری است. رژیم غذایی فاقد کلسیم کافی می تواند به مرور زمان به کاهش تراکم استخوان منجر شود و خطر پوکی استخوان را افزایش دهد. همچنین مدیریت کلسیم در بدن مستلزم حضور مقادیر کافی از ویتامین دی است در غیر این صورت کلسیم به نحو مناسبی صرف استخوان سازی نخواهد شد و حتی در وضعیت کمبود ویتامین دی ممکن است بر خلاف انتظار موجب افزایش ریسک بروز عوارض جانبی ناشی از کلسیم شود. برخورداری از میزان کافی از منیزیم، روی و بر حسب یافتههای جدید ویتامین کا۲ نیز برای مدیریت مناسب کلسیم در بدن و پیشگیری از عوارض جانبی ناشی از آن ضروری است. مصرف زیاد کلسیم از طریق تغذیه در شرایط مصرف ناکافی از مواد دیگری که برای مدیریت آن در بدن ضروری هستند با بروز عوارض جانبی مهمی همچون رسوب کلسیم در عروق و ایجاد انسداد در عروق و حتی مشکلات عروق کرونر در قلب و افزایش ریسک مرگ ومیر ارتباط نشان داده است.
- کمبود فعالیت و ورزش و به طور کلی سبک زندگی کم تحرک: فعالیت بدنی، به ویژه ورزش های همراه با تحمل وزن و مقاومتی، استحکام و تراکم استخوان را افزایش می دهد. سبک زندگی بی تحرک می تواند به از دست دادن استخوان کمک کند و افراد را در برابر پوکی استخوان آسیب پذیرتر کند.
- سیگار کشیدن: مصرف تنباکو با کاهش تراکم استخوان همراه است. سیگار کشیدن می تواند در توانایی بدن برای جذب کلسیم اختلال ایجاد کند و همچنین می تواند تأثیر منفی بر سطح هورمون های مربوط به سلامت استخوان داشته باشد.
- الکل: مصرف الکل نیز با کاهش تراکم استخوان ارتباط دارد. توجه داشته باشید که در حال حاضر مصرف هیچ مقدار از الکل ایمن یا بی ضرر دانسته نشده است. حسب آخرین مطالعات و اعلام سازمان بهداشت جهانی مصرف الکل در هیچ مقدار توصیه نمیشود. این در حالیست که تا پیش از این مصرف تا روزانه یک سهم اتانول برای بانوان و دو سهم اتانول برای آقایان نسبتا بی ضرر دانسته شده بود. (هر سهم اتانول معادل یک اونس اتانول خالص یا حدودا ۳۰ سی سی اتانول است.)
- مصرف طولانی مدت برخی از داروها: مانند گلوکوکورتیکویید های استروییدی (کورتون ها)
- داشتن جثه کوچک: در این دسته از افراد چون تحمل وزن توسط استخوان ها کمتر اتفاق می افتد کاهش تحریک استخوان ها به استخوانسازی و پوکی استخوان بیشتر اتفاق می افتد.
به طور کلی پوکی استخوان بیماری متاثر از عوامل متعدد است، به این معنی که این عوامل خطر میتوانند به روش های مختلف بر این بیماری تأثیر بگذارند و به بروز و پیشرفت آن کمک کنند. پرداختن به این عوامل از طریق تغییر سبک زندگی، مانند بهبود رژیم غذایی، افزایش فعالیت بدنی و اجتناب از سیگار کشیدن میتواند به کاهش خطر ابتلا به پوکی استخوان کمک کند.
درک این عوامل خطر میتواند به شناسایی اولیه و استراتژی های پیشگیرانه برای ارتقای سلامت استخوان و کاهش احتمال ابتلا به پوکی استخوان کمک کند.
روش تشخیص پوکی استخوان چیست؟
به طور کلی 3 روش اصلی برای تشخیص این بیماری وجود دارد که شامل موارد زیر میشود:
- تکنیک های عکس برداری
- اندازه گیری فاکتورهای بیوشیمی خون
- بیوپسی استخوان یا نمونه برداری از استخوان
باتوجه به تحقیقات صورت گرفته دقیق ترین روش تشخیص این بیماری، اندازه گیری تراکم استخوانی است.
بیماری هایی که باعث پوکی استخوان میشوند کدامند؟
بیماری های زیر باعث بروز بیماری استئوپروز میشوند:
- پرکاری غدد پاراتیروئید
- بیماری سلیاک
- بیماری غدد فوق کلیوی
- بیماری های مزمن کبد و کلیه
- انواع سرطان
- بیماری های تیروئید
- بیماری لوپوس
- بیماری های التهابی روده
- آرتریت روماتوئید
چرا پوکی استخوان خطرناک است؟
بیماری استئوپروز، نوعی بیماری جدی و در برخی از موارد کشنده است؛ زیرا احتمال دارد باعث شکستگی لگن در افراد مبتلا شود. حدود 25 درصد از افراد مسن که در اثر این بیماری دچار شکستگی لگن میشوند، بین 6 تا 12 ماه اول جان خود را از دست میدهند. به بیان دیگر به علت عوارض ناشی از جراحی تعویض مفصل ران که میتواند احتمال ابتلا به بیماری هایی مانند حمله قلبی، آریتمی قلب، عفونت و پنومونی را افزایش دهد، این اتفاق خواهد افتاد.
آیا پوکی استخوان درد دارد؟
بعد از ابتلا به این بیماری علائم مشخصی وجود ندارد و اکثر بیماران پس از ایجاد شکستگی استخوان متوجه این بیماری میشوند. با این وجود با دردهایی که وجود دارد، امکان پی بردن به بیماری وجود خواهد داشت.
یکی از دردهای رایج در این بیماری، فشردگی مهره ها است که در اثر شکستگی ستون فقرات احساس میشود. دردهایی مانند احساس درد شدید در ناحیه پشت در زمان راه رفتن و یا ایستادن، دردهای ناشی از خم شدن یا چرخیدن و در نهایت دردهایی که با دراز کشیدن خوب میشوند نیز میتواند ناشی از پوکی استخوان باشد.
برای درمان پوکی استخوان چی بخوریم؟
اگرچه شما نمی توانید پوکی استخوان را به طور کامل معکوس کنید، اما راه هایی برای مدیریت آن وجود دارد و داشتن تغذیه مناسب در زمان میانسالی و جوانی تأثیر زیادی در کاهش خطر ابتلا به این بیماری را دارد. برخی از این روش ها کارهایی هستند که می توانید هر روز از طریق رژیم غذایی و ورزش انجام دهید. همچنین ممکن است پزشک مصرف دارو را به شما توصیه کند. اما خوردن مواد غذایی زیر به پیشگیری و درمان آن کمک میکند:
کلسیم
این ماده به عنوان یکی از ضروری ترین مواد معدنی برای حفظ سلامت استخوان شناخته میشود. افراد بالای 19 سال به میزان 1000 میلی گرم کلسیم در روز و همچنین زنان بالای 51 سال و تمامی افراد بالای 71 سال به میزان 1200 میلی گرم در طول روز نیاز خواهند داشت.
منابع غذایی مناسب برای تامین کلسیم شامل شیر بدون چربی، ماست کم چرب، شیرهای گیاهی یا آب پرتقال است که با کلسیم، کلم بروکلی، گل کلم، ماهی قزل آلا، توفو و سبزیجات سبز برگ غنی شده اند.
بهتر است کلسیم خود را از رژیم غذایی دریافت کنید. راه های آسان دیگری برای دریافت کلسیم در خانه وجود دارد. به عنوان مثال، میتوانید شیر خشک بدون چربی را به غذاها و نوشیدنی های روزمره از جمله سوپ و خورش اضافه کنید. هر فنجان شیر خشک حدود یک سوم کلسیم مورد نیاز روزانه را تامین میکند. اگر میخواهید مکمل مصرف کنید، ابتدا با پزشک خود صحبت کنید.
پزشک شما همچنین میتواند به شما بگوید که آیا نیاز به مصرف مکمل های کلسیم در زمان متفاوتی نسبت به سایر داروهای خود دارید یا خیر، یا با توجه به سایر داروهای مصرفی تداخل دارویی برای شما مطرح است یا نه.
ویتامین D
ویتامین D را باید به منظور جذب کلسیم به صورت منظم مصرف کرد. این ویتامین با مصرف جگر، ماهی های آب شور و در اثر قرار گرفتن در معرض نور خورشید به بدن میرسد. به منظور حفظ سلامت استخوان بهتر است افراد در سن 51 تا 70 سالگی از طریق مصرف مکمل و یا غذا، این ویتامین را دریافت کنند.
شما می توانید ویتامین D را از غذاهای غنی شده و همچنین از نور خورشید دریافت کنید. اما با افزایش سن و در فصل زمستان، ساخت ویتامین D سخت تر می شود. در این شرایط استفاده از مکمل ها کمک کننده است. فقط بیش از حد مصرف نکنید، در غیر این صورت ممکن است مصرف بیش از حد باعث مشکلات سلامتی شود.
اگر ویتامین دی شما بسیار کم باشد، ممکن است پزشک برای شما دوزهای درمانی از ویتامین دی را تجویز کند.
پروتئین
پروتئین نیز یکی از مواد ضروری برای حفظ سلامت استخوان به شمار می آید که اکثر افراد به وسیله مصرف مواد غذایی به میزان بسیاری دریافت می کنند. از سوی دیگر افراد وگان و گیاهخوار از طریق مصرف دانه ها، آجیل، سویا و حبوبات میتوانند پروتئین مورد نیاز خود را دریافت کنند. لازم به ذکر است که در افراد مسنی که به هر دلیلی، پروتئین جذب نمیشود، مصرف مکمل پیشنهاد میشود.
از سوی دیگر مصرف منیزیم، زینک (روی) و ویتامین K2 نیز برای سلامت استخوان گزینه های مناسبی هستند.
آیا پوکی استخوان درمان دارد؟
بیماری استئوپروز با روش هایی مانند ورزش، مصرف مکمل غذایی و دارو درمان خواهد شد:
دارو درمانی در بیماری پوکی استخوان
دارو درمانی به شرح زیر است:
- هورمون درمانی و درمان های مرتبط با هورمون (به ویژه در خانم های یائسه)
- مصرف بیسفسفونات ها
- داروی کلسی تونین
- داروهای بیولوژیک
تاثیر مصرف مکمل های غذایی در بهبود پوکی استخوان
همانگونه که در قسمت های بالاتر ذکر شد، مکمل های غذایی نیز شامل مصرف کلسیم، ویتامین D، پروتئین، منیزیم، زینک، ویتامین K2 و موارد دیگر میشود. پس رعایت رژیم غذایی مناسب تأثیر بسزایی در درمان این بیماری خواهد داشت.
همراه نمودن ویتامین K2 با ویتامین د برای پیشگیری و بهبود پوکی استخوان؟
- ویتامین K2 از جمله ویتامین های محلول در چربی است که بر خلاف ویتامین K1، تنها تحقیقات سال های اخیر برخی از نقش های مهم آن را آشکار ساخته است.
- نقش مهم ویتامین K1 ساخت فاکتورهای انعقادی است و کمبود در ویتامین K1 از طریق اختلال در ساخت فاکتورهای انعقادی موجب اختلالات انعقادی خونریزی دهنده میشود.
- ویتامین K1 در سبزیجات دارای برگ سبز مانند کلم و کاهو و …به وفور یافت می شود و در افراد دارای تغذیه نرمال کمبود آن نادر است.
- ویتامین K2 بر خلاف ویتامین K1 در سبزیجات دارای برگ سبز فراوان نیست بلکه عمدتا در غذاهایی که پروسه تخمیری را طی کرده اند مانند پنیر یافت می شود. همچنین میکروب های موجود در دستگاه گوارش می توانند با تبدیل ویتامین K1 به ویتامین K2 در تامین ویتامین K2 مورد نیاز بدن نقش داشته باشند.
- ویتامین K2 دارای نقش مهمی در استحکام استخوان ها و دندان هاست. در واقع به مصرف رسیدن کلسیم برای ساخت استخوان مستلزم برداشت کلسیم از خون و به مصرف رسیدن آن در استخوان است و این نقش به عهده ویتامین K2 است.
- مصرف بیش از حد کلسیم یعنی مصرف کلسیم در مقادیر بیش از نیاز روزانه که بسته به سن و جنس و شرایط افراد البته متفاوت است، خطرناک و موجب افزایش ریسک بروز مشکلات قلبی-عروقی است. در واقع کلسیم مازاد ممکن است در رگ ها رسوب نماید و موجب سخت و سفت شدن عروق و به اصطلاح پزشکی موجب تشدید مشکلات آترواسکلروتیک و افزایش ریسک بروز سکته قلبی شود.
- مشخص شده ویتامین K2 با نقشی که در برداشت کلسیم از خون و به مصرف رسیدن آن برای ساخت استخوان دارد از این عارضه جلوگیری می نماید.
- در شرایط کمبود ویتامین K2، کلسیم به جز کاربرد در ساخت و افزایش تراکم استخوان چنانکه گفته شد ممکن است در عروق رسوب نماید و موجب افزایش مشکلات عروقی و ریسک بروز سکته قلبی گردد.
- با توجه به جمیع این موارد در سالهای اخیر اقدام به همراه نمودن ویتامین K با ویتامین د در مکمل ها نموده اند. این همراهی موجب اثر بخشی بیشتر ویتامین د در افزایش تراکم استخوان و از سوی دیگر موجب کاهش عوارض جانبی احتمالی ناشی از کلسیم و ویتامین د میشود.
معرفی جدیدترین مکمل برای پوکی استخوان
مکمل هایی که برای این بیماری مناسب هستند شامل موارد زیر میشوند:
- بهترین مکمل پوکی استخوان – کلسی پاد بلعیدنی نوتری پاد
- کلسیم + منیزیم + زینک + ویتامین دی جوشان نوتری پاد
- کلسی پاد جوشان نوتری پاد
- ویتامین دی + ویتامین کا1+کا2 نوتری پاد
- بهترین مکمل گلوکزآمین – جوینت پاد نوتری پاد
برخی از مهمترین حقایق علمی در مورد پوکی استخوان یا استئوپروز
- پوکی استخوان شایعترین بیماری سیستم استخوانی-اسکلتی در انسان است.
- پوکی استخوان شایعترین بیماری متابولیک در انسان است.
- در ایران حدود 70 درصد زنان و 50 درصد مردان بالای 50 سال دچار درجاتی از کاهش تراکم استخوان هستند.
- پوکی استخوان تاثیرات سوء بسیاری را ممکن است به همراه داشته باشد از جمله مهمترین آنها کاهش کیفیت زندگی افراد و ناتوانی در اثر بروز شکستگی ناشی از پوکی استخوان
- در افراد مسن شکستگی های ناشی از پوکی استخوان حتی ممکن است منجر به مرگ شود.
- پوکی استخوان یا استئوپروز سیری تدریجی و خاموش دارد به عبارتی در بسیاری از افراد سبک زندگی و سایر فاکتورهای خطر از سنین پایین تر و جوانی در حال سوق دادن فرد به سمت پوکی استخوان در کهنسالی هستند و متاسفانه تنها زمانی از مشکل خود مطلع میشوند که شکستگی اتفاق افتاده است.
نتیجه گیری
تا اینجا دانستیم که چرا کاهش تراکم استخوان و استئوپروز یا پوکی استخوان که حالت شدید این وضعیت است حائز اهمیت میباشد با خطرات آن و عوامل مستعد کننده بروز آن آشنا شدیم. دانستیم که پوکی استخوان فرد را مستعد شکستگی در استخوان ها و بروز انواع ناتوانی ها و حتی مرگ و میر در سنین بالاتر مینماید. مهم است که افراد و خانواده ها از سنین کودکی، نوجوانی و جوانی به اصلاح فاکتورهای خطر قابل تغییر توجه داشته باشند تا از بروز پوکی استخوان و مشکلات ناشی از آن در سنین بالاتر پیشگیری نمایند، اما متاسفانه اغلب افراد از پوکی استخوان خود اطلاع ندارند تا زمانی که شکستگی اتفاق بیفتد.
در مطلب بعدی با جزئیات بیشتر به پاسخ این سوال خواهیم پرداخت که چگونه میتوان در عمل از پوکی استخوان جلوگیری کرد. اینکه چه نوع ورزشهایی و رعایت چه نکاتی در ارتباط با سبک زندگی و تغذیه در پیشگیری از پوکی استخوان کمک کننده هستند به این سوال پاسخ خواهیم داد که چگونه میتوانیم کلسیم و ویتامین دی مورد نیاز بدن خود را تامین نماییم و همچنین اهمیت مواد معدنی و ویتامینهای دیگر مانند روی، منیزیم و ویتامین کا دو در ارتباط با پوکی استخوان چیست.