تقریبا همه ما در طول زندگی خود بار ها و بارها دچار اسپاسم و گرفتگی عضلات شدهایم. این عارضه به دلایل مختلفی رخ میدهد. اما با مصرف بهترین مکمل گرفتگی عضلات یا شل کننده عضلات که حاوی ویتامین های لازم برای بدن باشد میتوان از این امر جلو گیری کرد. ورزشکاران و افراد باردار معمولا بیشتر از سایرین دچار گرفتگی عضلات میشوند. بهتر است ابتدا با گرفتگی عضلات و دلایل آن آشنا شویم و سپس مکملی که میتوان به جلوگیری و بهبود آن کمک میکند بپردازیم.
گرفتگی عضلات چیست؟
اسپاسم یا گرفتگی عضلات انقباضی غیرارادی است که در عضلات و ماهیچهها اتفاق میفتد و با درد شدیدی همراه است. اسپاسم عضلانی یکی از مشکلاتی است که امروزه افراد بسیاری را درگیر کرده است و محدودیت سنی یا جنسیتی ندارد. بنابراین توجه به درمان آن از اهمیت زیادی برخوردار است.
گرفتگی عضلات علاوه بر درد و اسپاسم شدید در عضله موجب بروز توده های سفتی در زیر پوست میشود که با لمس کردن آن درد شدید در ماهیچه احساس میشود.
کدام عضلات بیشتر دچار گرفتگی میشوند؟
گرفتگی عضلات میتواند در هر عضلهای اتفاق بیفتد، اما برخی از عضلات بیشتر از دیگران در معرض گرفتگی قرار دارند. این عضلات شامل موارد زیر هستند:
- عضلات ساق پا: عضلات گاستروکنمیوس و سولئوس معمولاً دچار گرفتگی میشوند، به ویژه در حین فعالیتهای ورزشی یا شبها.
- عضلات ران: عضلات همسترینگ و چهارسر ران نیز ممکن است دچار گرفتگی شوند، به خصوص در ورزشکاران.
- عضلات کمر: عضلات پایین کمر نیز ممکن است به دلیل فشار یا خستگی دچار گرفتگی شوند.
- عضلات شکم: عضلات شکمی ممکن است در اثر فعالیتهای شدید یا ورزشهای سنگین دچار گرفتگی شوند.
- عضلات گردن و شانه: این عضلات نیز میتوانند به دلیل تنش یا وضعیت نامناسب بدن دچار گرفتگی شوند.
علل اسپاسم عضلات چیست؟
گرفتگی عضلات میتواند به دلایل متعددی رخ دهد. در ادامه به بررسی علل مختلف گرفتگی عضلات به طور کامل پرداخته میشود.
1- کم آبی بدن و اسپاسم عضلانی
عدم مصرف کافی مایعات میتواند منجر به کاهش حجم مایعات در بدن و در نتیجه گرفتگی عضلات شود. در طول فعالیتهای بدنی شدید یا در هوای گرم، نیاز به آب افزایش مییابد. برای هیدراته کردن بدن میتوانید روزانه 8 لیوان آب بههمراه میوههای تازه و سبزیجات مصرف کنید. حالا چرا کمبود مصرف آب کافی موجب گرفتگی عضلات می شود؟ به این دلیل که حدود 80 درصد مفاصل و عضلات بدن از آب تشکیل شده است. درنتیجه با کم شدن ذخیره آن در بدن، درد و گرفتگی شدیدی در عضلات رخ میدهند همچنین تشنگی و کمبود آب سبب ارسال سیگنالهای غلط به مغز میشوند که همین عامل، باعث فرستادن دستورهای اشتباه مغز به عضلات میشود.
2- کمبود الکترولیتها و ایجاد اسپاسم در عضلات
کمبود الکترولیتها نقش مهمی در بروز گرفتگی عضلات دارد. الکترولیتها مواد معدنی هستند که به صورت یون در بدن وجود دارند و برای عملکرد صحیح عضلات و سیستم عصبی ضروریاند. الکترولیتها مانند پتاسیم، کلسیم و منیزیم برای عملکرد صحیح عضلات ضروری هستند. کمبود این مواد معدنی میتواند منجر به اختلال در انقباض و انبساط عضلات شود. برای مثال منیزیم به آرامش عضلات کمک میکند و کمبود آن میتواند باعث اسپاسم و گرفتگی عضلات شود. همچنین منیزیم در بسیاری از واکنشهای بیوشیمیایی بدن نقش دارد که بر روی عملکرد عضلات تأثیر میگذارد.
3- ورزش یا فعالیت شدید و ایجاد اسپاسم
فعالیت شدید یا طولانیمدت میتواند باعث خستگی عضلات و در نهایت گرفتگی آنها شود. فعالیت شدید یا استفاده بیشازحد از عضلات، شایعترین علت گرفتگی آنها است. این عارضه معمولاً در طول انجام فعالیت شدید یا چندین ساعت پس از آن رخ میدهد. بهعبارت دیگر، زمانی که فردی با شدت زیاد یا به مدت طولانی ورزش میکند، شاید دچار گرفتگی عضلات شود. بنابراین ورزش یکی از دلایل گرفتگی عضلات است. درواقع ورزش به دو دلیل زیر باعث گرفتگی عضلات میشود:
- افراد در طول ورزش دائماً در حال عرق کردن هستند و عرق کردن موجب اختلال در حفظ تعادل الکترولیتها میشود.
- همچنین ورزش موجب خستگی عضلات میشود. خستگی عضلانی میزان گرفتگی فیبرهای موجود در عضلات را افزایش میدهد.
- عدم انجام حرکات کششی قبل و بعد از ورزش نیز میتواند باعث ایجاد اسپاسم در عضلات شود.
4- وضعیت نامناسب بدن در ساعات طولانی
کار اکثر ما ایجاب می کند که ساعت های طولانی ای پشت میز خود بشینیم. نشستن یا ایستادن در وضعیت نامناسب میتواند فشار زیادی به عضلات وارد کند و منجر به انقباضات غیرارادی شود. همچنین استفاده از تجهیزات نامناسب نیز نقش مهمی در اسپاسم عضلات دارد. یکی از راهکار های مهم برای جلوگیری از این آسیب ،استراحت در فواصل زمانی منظم 30 دقیقه ای و انجام حرکات کششی میباشد.
5-قرارگیری در معرض سرما
قرار گرفتن در معرض سرما یا هوای سرد میتواند باعث انقباض عضلات شود. این حالت بیشتر در فصلهای سرد سال مشاهده میشود.
6- استرس و تنش روانی از دلایل اسپاسم
استرس عاطفی و تنشهای روانی نیز میتوانند باعث انقباضات عضلانی شوند. این نوع گرفتگی معمولاً در نواحی گردن، شانهها و کمر بیشتر احساس میشود. بهعلاوه، زمانی که شما دچار استرس میشوید سیستم عصبی بدنتان خود را برای رویارویی با خطر آماده میکند. این امر باعث بینظمی در عملکرد سیستم عصبی و سیستم ایمنی و ناتوانی آنها در ادامه فعالیتشان میشود.
7- برخی بیماریها سبب ایجاد اسپاسم میشوند
برخی بیماریها مانند دیابت، اختلالات تیروئید، بیماریهای عروقی و عفونتها میتوانند باعث گرفتگی عضلات شوند.
8- داروهای ایجاد کننده اسپاسم عضلات
گرفتگی عضلانی یکی از عوارض جانبی برخی از داروها است. برای مثال داروهایی که برای درمان فشار خون بالا، بیماریهای قلبی و کلسترول، پارکینسون و آلزایمر مصرف میشوند، گرفتگی عضلات را به همراه دارند. بهعلاوه تحقیقات نشان میدهند برخی از داروهای ادرارآور نیز باعث گرفتگی عضلات در طول شب میشوند.
9- افزایش سن و ارتباط با اسپاسم عضلات
با افزایش سن، خطر گرفتگی عضلات بیشتر میشود، زیرا بافتهای عضلانی ممکن است ضعیفتر شده و انعطافپذیری کمتری پیدا کنند.
10-عوامل ژنتیکی و اسپاسم
برخی افراد به طور طبیعی بیشتر مستعد گرفتگیهای عضلانی هستند، که ممکن است به عوامل ژنتیکی مربوط باشد.
11- بارداری و افزایش وزن یکی از دلایل اسپاسم
افزایش وزن و کاهش مایعات و مواد معدنی توسط جنین باعث گرفتگی عضلات در دوران بارداری می شود.
با توجه به این علل، مهم است که برای پیشگیری از گرفتگی عضلات، رژیم غذایی مناسب، هیدراتاسیون کافی و انجام حرکات کششی منظم را مد نظر قرار دهید.
درمان گرفتگی عضلات چیست؟
حالا که با علل گرفتگی عضلات آشنا شدیم بهتر است به سراغ درمان آن برویم. برخی از درمان ها و پیشگیری ها به سادگی و رعایت برخی موارد مثل مصرف آب کافی در روز و انجام حرکات کششی قبل و بعد از ورزش و حتی در طول روز و بعد از مدتی نشستن روی صندلی های خود در محیط کار یا تحصیل میتوانند به شما کمک کند.
همان طور که اشاره شد کمبود مواد معدنی یکی از اصلی ترین علل گرفتگی عضلات است. برای همین بارها شده است که حتی وقتی قعالیت جسمانی سنگینی هم نداشته ایم دچار اسپاسم عضلات میشویم. یا گاها از درد گرفتگی عضلات از خواب بیدار شده و دردزیادی را متحمل می شویم. بهترین راه برای جبران کمبود این مواد معدنی داشتن یک رژیم غذایی مناسب و دارای انواع ویتامین ها و مواد مغذی میباشد. اما امروزه به دلیل سبک زندگی اغلب ما دسترسی به مواد غذایی ای که در طول روز تمام ویتامین های لازم بدن را تامین کند دشوار است.
پس راه حل چیست؟
استفاده از مکمل هایی که ویتامین های لازم برای جلوگیری و بهبود گرفتگی عضلات را دارند بهترین راه حل ممکن برای شما است.
معرفی بهترین مکمل گرفتگی عضلات (شل کننده عضلات)
برای درمان و پیشگیری از گرفتگی عضلات، مصرف مکملهایی که حاوی ویتامین B6 و منیزیم باشند، میتواند بسیار مفید واقع شوند. این دو ماده مغذی نقشهای مهمی در سلامت و عملکرد عصبی عضلات دارند و به کاهش گرفتگیهای عضلانی کمک میکنند. در ادامه به بررسی نقش هر یک از این ویتامین های موجود در بهترین مکمل گرفتگی عضلات میپردازیم.
منیزیم مکمل موثر بر گرفتگی عضلات
منیزیم یکی از مهمترین مواد معدنی در بدن است. اکثریت منیزیم بدن در استخوانها جمع میشود و همین هم اهمیت آن را برای حفظ سلامت استخوانی و عضلات نشان میدهد. منیزیم به حمل کلسیم و پتاسیم در بدن کمک میکند و به همین دلیل هم کمبود آن میتواند سبب افزایش دردهای عضلانی یا گرفتگی شود.
ویتامین ب6 شل کننده عضلات
ویتامین B6 در بدن ما به عنوان پیامرسان عصبی عمل میکند و وظیفه انتقال پیامهای حسی و حرکتی را بر عهده دارد. در صورت کمبود این ویتامین، سلولهای عصبی دچار اختلال میشوند که نتیجه آن گرفتگی و انقباض عضلات در طول روز است.
مکمل مگنی پاد و رفع گرفتگی عضلات
مکمل مگنی پاد محصولی از شرکت نوتری پاد است و این مکمل حاوی منیزیم و ویتامین ب 6 است که نقش مهمی در بهبود کرامپ های عضلانی دارند.
طبق تحقیقات کمبود منیزیم در افراد بسیار شایع است و بیش از 50 درصد انسان ها از کمبود این ماده معدنی در بدن خود رنج میبرند. به خصوص در افرادی که به بیماری دیابت دچار هستند این کمبود بیشتر دیده میشوند. همچنین این مکمل در پیشگیری از سردرد های میگرنی و بهبود اختلالات خواب و خلق و خو و همچنین بهبود علائم سندروم پیش از قاعدگی کاربرد دارد.
مکمل های مگنی پاد که به دو صورت جوشان و قرص های مکمل مگنی پاد است به شما کمک میکند که ویتامین های مورد نیاز خود را تامین کنید.